גם בעידן הדיגיטלי שבו אנחנו חיים, וכשכמעט לכל אחד ולכל אחת מאיתנו ישנם כמה וכמה כרטיסי אשראי בארנק, עדיין מתבצעות לא מעט עסקאות גם בצ'קים. היקף השימוש באמצעי זה בישראל יציב ונע סביב הטריליון ש"ח בשנה. למרבה הצער, גם תופעת הצ'קים החוזרים מתאפיינת ביציבות, ואף מהווה מכה של ממש: ב-2018 למשל חזרו יותר מ-3.5 מיליון צ'קים, והסכום הכולל של אותן המחאות שלא כובדו היה קרוב ל-40 מיליארד ש"ח!
בהתאם, איתור חשבונות מוגבלים הוא פעולה חשובה, ובעצם הכרחית, כדי למזער את הסיכון לקבל צ'ק נטול ערך אמיתי.
כיצד מתבצע איתור חשבון מוגבל?
בדיקת חשבון מוגבל ניתן לבצע דרך האתר של בנק ישראל, הגוף המופקד על המערכת הבנקאית בארץ, ושעל פי החוק, ובפרט "חוק שיקים ללא כיסוי", מחויב לפעול למען שימוש בטוח באמצעי תשלום זה, הרתעת פיזור המחאות ללא כיסוי ושיפור מוסר התשלומים באופן כללי.
ישנן שתי דרכים לבצע את הבדיקה החשובה: אופציה אחת היא באמצעות נתוני חשבון הבנק (כלומר מספר הבנק, מספר הסניף ומספר החשבון – נתונים שכולם כמובן מופיעים על גבי כל צ'ק) והאופציה השנייה היא בדיקת חשבונות מוגבלים לפי תעודת זהות (שגם היא רשומה על כל המחאה).
איתור החשבונות המוגבלים בעזרת הרישומים של בנק ישראל לא כרוך בתשלום, וכאמור מומלץ בחום לא לקבל צ'ק מבלי לנצל את השירות.
האם כל החשבונות המוגבלים מופיעים ברישומים?
לא.
בדיקת חשבון מוגבל באמצעות בנק ישראל לא מאפשרת איתור של לקוחות מוגבלים שהגישו ערעור על כך לבימ"ש השלום, לקוחות שהם תושבי חוץ (שכן אצלם ההגבלה היא על בסיס מספר הדרכון ואילו בבנק ישראל מתבצעת כאמור בדיקת חשבונות מוגבלים לפי תעודת זהות), לקוחות שממועד הגדרתם כמוגבלים טרם חלפו 60 ימים וגם את הלקוחות המוגבלים תחת נסיבות מיוחדות.
הנסיבות המיוחדות הן הגבלה ע"י בית משפט במסגרת הליכי פשיטת רגל, הגבלת חשבון תוך כדי הליכים של הוצאה לפועל במסגרת איחוד תיקים, הגבלה ע"י המרכז לגביית קנסות (עקב חובות לתאגידים, רשויות ממשלתיות ועוד), וסרבנות גט (כשבמקרה זה הגורם המגביל הוא בית הדין הרבני).
למרות זאת, איתור חשבונות מוגבלים הוא צעד הכרחי, שכן במרבית המקרים כן תמצאו ברישום חשבון או אדם שאין טעם לקבל ממנו צ'ק.
מתי חשבון הופך למוגבל?
כדי להבין את החשיבות של פעולת בדיקת חשבון מוגבל, כדאי להבין גם באילו מקרים מוגדר חשבון ככזה. התנאי שנקבע בתקנות הוא מתן 10 צ'קים ללא כיסוי תוך שנה אחת (אבל לא בפחות מ-15 ימים). חשוב להבהיר שבעל חשבון מוגבל לא רשאי במהלך תקופת ההגבלה – שנמשכת כשנה – לפתוח חשבון בנק חדש שממנו ניתן יהיה למשוך צ'קים.
מצב חמור אף יותר הוא כשלאותו אדם מגבילים שני חשבונות בנק במקביל, או כשחשבון שהיה מוגבל וחזר לפעילות רגילה הוגבל שוב תוך פחות מ-3 שנים. במצבים אלה ההגדרה היא "הגבלה בנסיבות מחמירות" וכמובן שדרך בדיקת חשבון מוגבל תקבלו מידע גם על אותם אנשים שהגיעו למצב ביש זה (שנמשך שנתיים).
מאחר שבסך הכל ישנם כרבע מיליון חשבונות מוגבלים, וכאמור 3.5 מיליון צ'קים חוזרים בשנה, הסיכוי שגם אתם תשלמו מחיר יקר על חוסר זהירות גבוה – איתור חשבונות בעייתיים מצמצם משמעותית את הסיכון.
הכירו את הפתרון שלנו!
חברת G&S מספקת פתרונות מתקדמים לסריקת צ'קים לעסקים (בהפקדת 40 צ'קים ומעלה בחודש). הפתרון שלנו מספק הפקדת צ'קים מהירה ואלקטרונית אשר מונעת טעיות אנוש והליכה פיזית לבנק או לאשנב ההפקדות, חיבור לכל מערכות ניהול החשבונות בישראל וסנכרון הנתונים, אפשרות לחסכון בעמלות וכמובן איתור חשבון מוגבל בזמן אמת.
לפרטים נוספים על קורא הצ'קים שלנו לחצו כאן
לפרטים נוספים צרו איתנו קשר בטלפון 03-6481150 או דרך האתר